ПРОГРАМА

ИЗРАБОТУВАЧ НА КОНДИТОРСКИ И ПЕКАРСКИ ПРОИЗВОДИ

Сертифицираната програма “Изработувач на кондиторски и пекарски производи” е целосно структурирана обука, која има за цел креирање професионални кадри во кондиторската, пекарската и слаткарската индустрија. Составенa е од 8 модули кои обезбедуваат теориска основа и практични вежби под водство на квалификуван кадар.
Осумте модули на програмата покриваат производството на пекарски и кондиторски производи, организацијата на работата, како и контролата на квалитетот и пакувањето на производите. Обуката користи различни методи за оценување и евалуација за да се утврди колку успешно учесниците го совладале материјалот, што обезбедува квалитетно образование и подготвува кадар кој е способен да се справи со предизвиците во индустријата на кондиторство и пекарство. Наставната програма е во времетраење од 120 часа, од кои 92 часа практична и 28 теоретска настава.
Програмата ја предаваат искусни технолози, експерти во областа на производството во прехранбената индустрија. Наставата ќе се одвива во Развојниот центар Винчини, кој е располага со најсовремената опрема. 
Во рамките на програмата, ќе бидат опфатени следните теми, организирани по модули.
Модул 1

Организирање на работата во кондиторска и пекарска индустрија

Хигиенски правила за влез во индустрија
Заштита при работа во кондиторска и пекарска  индустрија
Хигиена на опрема како дел од принципите за безбедноста на храна
НАССР принципи во прехрамбена индустрија
Тимови и комуникација
Модул 2

Производство на пекарски производи

Производство на леб
Производство на бели печива
Производство на бурек, лиснато тесто и пити
Модул 3

Производство на тестени шеќерни производи

Основни состојки во тестени шеќерни производи
Видови на теста и карактеристики
Опрема за производство на тестени шеќерни производи
Видови на преливи и филови
Производство на преливи, филови и посипи
Модул 4

Производство на чоколадни и какао крем производи

Основни состојки во производството на чоколадо
Видови на чоколадни и какао производи
Технологија на преработка на какао зрно
Технологија на чоколадни производи
Модул 5

Производство на бонбони, пенести производи, локум и алва

Основни суровини, опрема и технолошки процес на производство на тврди бонбони и карамели
Основни суровини, опрема и технолошки процес на производство на пенести десерти, желе и гумени бонбони
Основни суровини, опрема и технолошки процес на производство на  локум и алва
Модул 6

Производство на слаткарски производи

Приготвување, филување и обликување на торти
Приготвување различни видови на традиционални колачи
Приготвува различни видови на десертни порции
Приготвува сладолед
Модул 7

Пакување и управување со опрема

Пополнување на обраци (параметри на линија)
Пакување на производ
Дефекти на опрема и застои во производство
Оптимизирање на  процеси
Модул 8

 Контрола на квалитет

Основи на контролата на квалитет
Сензорска анализа
Опрема за следење на квалитетот на производите

Kритериуми за упис

Кандидатот треба ги исполнува наведените критериуми за упис:

  • Образование: Завршено минимум основно образование
  • Јазик: одлично познавање на македонски јазик и комуникација на македонски јазик
  • Основно познавање на англиски јазик
  • Возраст: поголема од 17 години.
  • Интерес и мотивација: кандидатите треба да покажат вистински интерес за производство на храна и силна мотивација да продолжат со кариера во оваа област.
  • Останати компетенции: математички компетенции, дигитална компетенција, способен за учење, социјални/општествени и граѓански компетенции, чувство за преземање на иницијатива и претприемништво, културолошка свест и изразување
  • Предзнаење: за оваа обука не е потребно предзнаење во пекарство, слаткарство и кондиторство

Цена за упис на програмата и критериум за аплицирање за школарина

Цената на програмата е 690 евра. За упис во програмата е потребно да се изврши уплата на котизација од 90 евра во денарска противвредност. Преостанатиот износ од 600 евра учесниците ќе имаат можност да го уплатат на три месечни рати, по 200 евра.
Уплатата треба да се изврши најдоцна до 20.12.2024 година, со завршување на последниот модул од програмата за кондитор.
 
Scholarship waiver – критериуми за аплицирање за школарина
За школарина ќе може да аплицираат:
Лица кои спаѓаат во социјално загрозена категорија:
Лица кај кои семејните примања не надминуваат 30 000 МКД месечно
Самохрани родител
Одлични ученици во средно образование